İşHukukuDavaları.com, iş hukukundaki güncel gelişmeleri takip ederek okurlarını bilgilendirmek ve iş hukuku alanındaki temel sorulara cevap vermek amacıyla PDS LAW Hukuk Bürosu’nun uzman avukatları ile iş ve sosyal güvenlik hukuku uzmanları tarafından kurulmuştur. Yayınlanan makaleler genel nitelikte ve bilgilendirme amaçlı olup, daha detaylı bilgi ve hukuki danışmanlık almak için “İletişim” bölümünde yer alan telefon numarası veya e-posta aracılığıyla bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Günümüzde önemi git gide artan bir hukuk dalı haline gelen İş Hukuku genel olarak iş ilişkilerini konu edinmekte ve bireyle arasındaki iş ilişkilerini düzenlemektedir. Ancak İş Hukuku’nun her iş ilişkisini düzenlediğini söylemek mümkün değildir. Bağımlılık kriterinin İş Hukuku’nda ayrı bir önemi bulunmaktadır. Bağımlılık kavramı işçinin, işverenin emir ve talimatlarına uymak zorunda olması olarak tanımlanmaktadır. Buna göre İş Hukuku’nun alanına giren iş ilişkileri bağımlılık özelliği gösteren ilişkilerdir. Dolayısıyla esnaf, sanatkar, doktor gibi iş sözleşmesi ile bir işverene bağlı olmayan çalışanlar İş Hukuku’nun kapsamına girmezler.

İş Hukuku incelenen iş ilişkisinin niteliğine bağlı olarak Bireysel İş Hukuku ve Toplu İş Hukuku olarak iki ana bölüme ayrılmaktadır. Bireysel İş Hukuku’nda tek bir işçi ile işveren arasında iş sözleşmesi ile kurulan, işçinin işverene bağımlı olarak çalıştığı iş ilişkilerinin incelenmektedir. Öte yandan Toplu İş Hukuku incelenen iş ilişkileri bireysel düzeyde değil, kolektif düzeydedir. Dolayısıyla Toplu İş Hukuku’nda sendikalar gibi işçi veya işveren kuruluşları ön plana çıkmaktadır.
İş Hukuku karma nitelikte bir hukuk dalı olup, İş Hukuku’nun bazı bölümlerinde özel hukuk, bazı bölümlerinde ise kamu hukuku ilkeleri hakimdir. Dolayısıyla İş Hukuku yalnızca işçi ile işveren arasındaki ilişkileri değil, işçi – işveren – devlet arasındaki ilişkileri düzenlemektedir. Türk İş Hukuku mevzuatı çok fazla sayıda kaynaktan beslenmektedir. İş Hukuku’nun genel kaynakları T.C. Anayasası, 4857 sayılı İş Kanunu, 1475 sayılı İş Kanunu, 854 sayılı Deniz İş Kanunu, 5953 sayılı Basın İş Kanunu, 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu, 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu, 4721 sayılı Medeni Kanun ve 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu olarak sayılabilir. Bunlarla birlikte Cumhurbaşkanlığı Kararnameleri ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yayınlanan yönetmelikler mevzuatın uygulanması anlamında yön gösterici niteliktedir. Bunların yanı sıra İş Hukuku’nda bireysel ve toplu iş sözleşmeleri, işyeri yönetmelikleri ve çalışma koşulu haline gelen işyeri uygulamaları gibi farklı özel kaynaklara da başvurulmaktadır. Son olarak Yargıtay’ın iş davalarına bakmakla sorumlu olan dairelerinin kararları da uygulamada büyük önem arz etmektedir. Sayılan bütün bu kaynaklar İş Hukuku’nun ne kadar geniş bir mevzuata sahip olduğunu gözler önüne sermektedir. Bu nedenle İş Hukuku alanına tam anlamıyla hakim olmak ve uzmanlaşmak yoğun bir çalışma ve uzun bir deneyim gerektirmektedir.
İşHukukuDavaları.com sitesinde yayınladığımız makaleler ile bireysel anlamda hukuki destek arayışında olan kişilere, hukuk eğitimi alan öğrencilere ve İş Hukuku dalında uzmanlaşmak isteyen avukatlara bilgi vermeyi ve fayda sağlamayı hedeflemekteyiz. Umuyoruz ki okurlarımız soru ve yorumları ile platformumuzu İş Hukuku alanında referans bir kaynak haline getirmeyi başaracağız.
İşHukukuDavaları.com Ekibi