Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 2016/34583 E., 2020/17292 K. ve 07/12/2020 tarihli ilamı ile; güvenlik görevlisinin site sakinin aracını izin almaksızın kendi özel ihtiyacı için kullanması halinde işverenin iş akdini doğruluk ve bağlılığa uymayan davranış nedeni ile tazminatsız olarak feshedilebileceğine hükmetmiştir.
Uyuşmazlığa konu olayda davacı güvenlik görevlisi iş akdinin haksız olarak feshedildiğini iddia ederek tazminat ve diğer işçilik alacaklarının ödenmesine karar verilmesini talep etmiştir. Yapılan yargılama sonucunda yerel mahkemece kıdem ve ihbar tazminatının işverenden tahsiline karar verilmiştir. Davalı işverenlik tarafından yerel mahkemece verilen karar hakkında temyiz yoluna başvurulmuştur.
Yargıtay 9. Hukuk Dairesi bozma kararında “Davacı işçinin site sakinine ait olan ve anahtarı kendisine verilen aracı 13 dakika izinsiz olarak kendi özel ihtiyacı için kullandığı bizzat kendi beyanından anlaşılmakla doğruluk ve bağlılıkla bağdaşmayan bu davranışı sebebiyle işveren tarafından yapılan fesih haklı nedene dayandığı kabul edilmelidir. Dosya kapsamına uymayan gerekçe ile kıdem ve ihbar tazminatı isteklerinin kabulü hatalı olup bozma nedenidir” şeklinde karar vererek davacının ihbar ve kıdem tazminatına hak kazanamayacağına hükmetmiştir.
4857 Sayılı İş Kanunu’nun 25/II-e bendi “İşçinin, işverenin güvenini kötüye kullanmak, hırsızlık yapmak, işverenin meslek sırlarını ortaya atmak gibi doğruluk ve bağlılığa uymayan davranışlarda bulunması” şeklinde düzenlenmiştir. İşçinin iş görme edimini yerine getirirken yasal düzenlemeler yanında örf ve adet gereğince bir takım ahlaki kurallara uygun davranması gerekmektedir. Doğruluk ve bağlılığa uygun davranma yükümlülüğü her işçi için söz konusudur. Ancak işçinin özel güvenlik görevlisi olarak çalıştığı dikkate alındığında bu tür davranışlara diğer işçilerden farklı olarak daha çok dikkat etmesi ve titiz davranması gerektiği açıktır. Somut olayda güvenlik görevlisi olarak çalışan işçi mesleği gereği insanların mal ve can güvenliğinin sağlamakla yükümlü iken bir başkasına ait olan aracı izinsiz olarak şahsi işinde kullanmasından dolayı tazminat haklarından mahrum kalmıştır.
Av. Bilirkişi Oğuz Danişoğlu
İşHukukuDavaları.com sitesinde yayınlandığımız makaleler ile güncel durumları yorumlayarak okuyucularımızı bilgilendirmeyi amaçlamaktayız. Ancak her bir hukuki durumun yorumlanması somut olayın şartlarının değerlendirilmesini gerektirmektedir.
Daha ayrıntılı bilgi ve hukuki destek almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
(YASAL UYARI: Bu makale, http://www.ishukukudavalari.com sitesinde yayınlanması için kaleme alınmıştır. Köşe yazısının tamamı, kaynak gösterilse dahi, özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak aktif link verilerek alıntılanan köşe yazısının bir bölümü kullanılabilir. Yazarı ve kaynağı gösterilmeden yazının kısmen ya da tamamen yayınlanması şahsi haklara ve fikri haklara aykırılık teşkil eder.)